Wirtualna Polonia

“-Wyśmiewani za niemodny patriotyzm, wierni Bogu i ojczyźnie podnieśliśmy głowy.”

Jerzy Terpiłowski: List otwarty do Premiera

Posted by Włodek Kuliński - Wirtualna Polonia w dniu 2011-01-05

Reakcja Jerzego Terpiłowskiego (pisarza i prezesa Stowarzyszenia Pospolite Ruszenie) na obserwowane ostatnio w Polsce nasilenie światopoglądowych zmagań.

LIST OTWARTY

Szanowny Pan
Donald Tusk

Prezes Rady Ministrów

Rzeczypospolitej

Obywatele akceptują rządy, które zapewniają im dostatek i szanują duchowe dziedzictwo ich narodu.

Przedstawiciele naszego państwa pamiętają o narodowej tradycji przy okazji rocznicowych obchodów, ale nie reagują ani na antypolskie obelgi   demonstrujących ekstremistów, ani na poniżanie polskości powszechnie uprawiane w mediach, w opiniach  „autorytetów” przeinaczających historię, w literaturze, w programach telewizyjnych i radiowych, w twórczości kabaretów oraz w wypowiedziach osób publicznych.

Panie Premierze!

Wyżej wymienione działania oraz brak reakcji rządu, irytują Polaków i osłabiają ich zainteresowanie losami kraju. Pozbawiany tożsamości naród nie ufa władzy. Może to – szczególnie w warunkach materialnego ubożenia – doprowadzić do tragicznej konfrontacji.

Dlatego – uznając tę sytuację za wysoce szkodliwą – domagam się działań w obronie narodowej tożsamości, rehabilitacji pojęcia narodu, walki ze zniesławianiem świeckiej i religijnej – polskiej tradycji narodowej, oraz odrzucenia poglądu, że polskość jest balastem utrudniającym koegzystencję z innymi krajami europejskimi.

Czas położyć kres wewnętrznemu wynaradawianiu!

Polska nie jest jednolita pod względem utożsamianej tradycji, ale musi pozostać niepodzielna!

Pragnę wierzyć, że Pan i Pański Rząd podejmą ku temu odpowiednie kroki.

Jerzy Terpiłowski

Pisarz, prezes Stowarzyszenia (opp) Pospolite Ruszenie dla Ochrony Tradycji Polskiej, członek Société Européenne de Culture,

Warszawa, 1 stycznia 2011 r.

Za: www.tradycja.info.pl

Komentarzy 8 to “Jerzy Terpiłowski: List otwarty do Premiera”

1. zenek said

Dodać trzeba ,że tworzy u nas system totalitarny: tzw. ustaw anty[przemocowa i ostanio zniesienie fundamentalnej rzymskiej zasady prawa domniemanej niewinności. Teraz każdu może być wtrącony do więzienia pod zaezutem rasizmu, ksenofobii, antysemityzmu, homofobii, tylko zarzut antypolonizmu jest bezkarny )zob. kłamstwa Gossa.

2. WP. said

Ujawniamy – premier Donald Tusk do rodzin smoleńskich: „To ja decyduję, co jest polską racją stanu” – Dlaczego szef rządu nie chce przychylić się do prośby mec. Rafała Rogalskiego i ujawnić stenogramów z grudniowego spotkania w KPRM z rodzinami ofiar katastrofy? Paweł Graś zasłaniał się tym, że część rodzin sobie tego nie życzy. Ale z naszych informacji wynika, że to premierowi powinno bardziej zależeć na ukrywaniu przebiegu tego i poprzedniego spotkania. 11 grudnia doszło do nieprzyjemnego zachowania szefa rządu wobec Ewy Kochanowskiej, wdowy po Rzeczniku Praw Obywatelskich. Donald Tusk miał stwierdzić, że jej pytania są bezczelne. Ale jeszcze bardziej kłopotliwe mogą być dla Tuska stenogramy ze spotkania z 10 listopada. Jak się dowiedzieliśmy, premier pytany był m.in. o brak działań polskich fachowców na miejscu katastrofy – prokuratorów, lekarzy, których podpisów brakuje na rosyjskich protokołach – i w ogóle o chaos panujący po polskiej stronie. Szef rządu miał wyznać szczerze, że 10 kwietnia on i jego podwładni byli tak zaskoczeni i zszokowani tym, co się wydarzyło, że nie wiedzieli co robić. I gdyby taka katastrofa wydarzyła się po raz drugi, już wiedzieliby, jakie działania podejmować. To nie koniec. Po długich naciskach rodzin premier przyznał, że nie występował do Federacji Rosyjskiej z wnioskiem o wspólne śledztwo. Nie miał nawet takiego pomysłu. Na stwierdzenie z sali, że tego wymagała polska racja stanu, miał odpowiedzieć: „To ja decyduję, co jest polską racją stanu”. Jeśli w Kancelarii Premiera znajdują się dowody tej bezradności, niekompetencji i dezynwoltury Donalda Tuska, możemy zapomnieć, że zostaną kiedykolwiek ujawnione. Nawet jeśli miałby o to wnosić sąd, do którego odwołał się pełnomocnik części rodzin mec. Rafał Rogalski.

3. Ryziel said

Grabarczyk dostał kwiaty,ręce opadają żydki z PO śmieją się nam w twarz

4. Buddy said

Smieja sie nam w twarz ,bo pozwolilismy pogrzebac polska racje stanu w…….Budzie Ruskiej.Hanba!!Czy w tym kraju nie znajdzie sie chocby jeden Zagloba Onufry , ktory rzuci bulawe i wykrzyczy w pysk „-zdrajco, zdrajco po trzykroc zdrajco”!!

5. ZbiZie said

„Szanowny Pan
    Donald Tusk”

Ktoś kto w Państwie prawa, co najmniej został by pozbawiony władzy, a nie wykluczone, że stanąłby przed sądem powszechnym – jako oskarżony o zdradę narodową, w liscie otwartym autora, nazywany jest jw.
    Ja po prostu nie mogę tych bon tonów zrozumieć…

6. ZbiZie said

Ja krzyczę zdrajcy, zdrajcy, po trzykroć zdrajcy, i nie jestem Onufry.
    I co z tego? jak nawiedzony intelektualista nazywa jednego z nich szanownym.
    Takich nieskapiących uprzejmości zdrajcom jest wielu.
    Pozdrawiam
    zobacz!, nawet podpisuję się własnym imieniem i nazwiskiem
    Zbigniew Ziemiański

7. WP. said

8. Lubomir said

Trudna jest rozmowa z Polakami-inaczej, dla których językiem ojczystym jest język niemiecki – Muttersprache a niemiecka ‚Oda do radości’ przynosi im o sto procent więcej radości, niż arcypolska ‚Oda do młodości’. Tacy Polacy-inaczej zawsze będą obwąchiwać się z niemieckim Heimatem i wszelkiej maści wrogami Polski, Polaków i polskości.

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d blogerów lubi to: